interier

eksterier

Parket Listone Giordano

datum: 29.06.2012

kategorija: NoviceParket v stanovanju prekriva največ površin, zato je izredno pomembno, kakšnega bomo izbrali. Med poplavo proizvajalcev gotovega parketa se je v svetu nekako najbolj uveljavilo podjetje Margaritelli, ki ima samo v Evropi več kot tisoč prodajnih mest.

V Sloveniji parket tega priznanega italijanskega proizvajalca zastopa podjetje Maramo-svet parketa d. o. o., v Ljubljani. Margaritelli trži svoj parket pod blagovno znamko Listone Giordano, poimenovano po profesorju Giordanu, ki je prvi patentiral dvoplastni parket na brezovi križno vezani plošči. 

Listone Giordano je tehnološko dovršen parket najvišjega kakovostnega razreda, hkrati pa se odlikuje po svoji lepoti in trajnosti. Največja prednost gotovega parketa pred klasičnim je hitra izvedba, ki ne zahteva dodatnega brušenja in lakiranja ter omogoča, da se v stanovanje vselimo že dan po polaganju. Lakiranje se opravi v tovarni, zato se na površini parketa ne pojavljajo polakirani ostanki smeti, ni zračnih mehurčkov, izognemo pa se tudi napakam pri brušenju. Napake pri brušenju in lakiranju so nedvomno najopaznejše pri temnejših vrstah parketa.

Parket Listone Giordano se odlikuje po natančnosti izdelave vsake lamele. Ta je izrezana po končanem lakiranju, kar zagotavlja najboljše ujemanje med parketnimi deščicami. Parket je dvoplasten, najpomembnejši del pa je njegova podpora, ki jo sestavlja brezova križno vezana plošča. V tem delu potekajo letnice breze pravokotno druga na drugo in zagotavljajo kar največjo stabilnost zgornjega sloja plemenitega lesa. Drugi dejavnik, ki odločilno vpliva na stabilnost tega sloja, je razrez, ki poteka v radialni smeri, kar pomeni pravokotno na letnice prirasta. Zaradi načina izdelave je parket Listone Giordano primeren za polaganje na talno gretje.

Pri gotovem parketu je najpomembnejša njegova obdelava. Lak mora biti kakovosten ter odporen proti obrabi pri hoji in udarcem. Margaritelli postopku lakiranja namenja prav posebno pozornost, saj je vsaka deščica kar osemkrat polakirna z akrilnim UV-lakom. Ta poudarja naravno lepoto lesa, hkrati pa ponuja največjo možno zaščito. 

V programu Listone Giordano je tudi oljen parket, poimenovan Michelangelo. To je parket velikih mer, kjer je vsaka lamela na brezovi križno vezani plošči dolga od 1000 do 2000 milimetrov in široka 140 milimetrov. Parket se v nasprotju s panelnim lepi na tla po celotni površini. Zaradi tehnološko dovršene izdelave se lahko polaga tudi na talno gretje. Posamezna lamela parketa Michelangelo je torej plemeniti sloj lesa, ki je toniran in industrijsko oljen.  

Parket je najpomembnejši del opreme stanovanja, zato vam svetujemo, da se ne odločate za najcenejšega, saj je ponavadi najcenejša različica tudi najdražja. Dobavitelj parketa naj poskrbi tudi za polaganje, saj boste le tako dobili garancijo za dobavo in izvedbo del ter navsezadnje prihranili pri plačilu DDV.