interier

eksterier

Parket - vrste parketov

datum: 24.08.2012

kategorija: NoviceNa trgu najdemo veliko vrst parketov, drevesnih vrst, različnih načinov polaganja. V celi poplavi različnih ponudb pogosto postanemo zmedeni, pa še prodajalci velikokrat uporabljajo pojme, ki nam niso vedno najbolj jasni.

Za lažje razumevanje tukaj predstavljam vrste parketov:

1. Lamelni parket 

To je parket najmanjših dimenzij, ki je mozaično položen.

2. Lam parket

Gre za masivni parket brez peres in utora, za katerega so nekoč menili, da je zaradi debeline primeren za polaganje na talno ogrevanje, kar se je izkazalo kot napačno, saj je prihajalo do precejšnjih deformacije na parketu, ki ni imel stranske opore sosednjih deščic.

3. Klasični parket

To je ravno tako masivni parket večjih dimenzij, ki je debel 15 ali 22 milimetrov. Debelina 22 je že skoraj umaknjena iz prodaje. Nekateri proizvajalci prodajajo že lakiran klasični parket.

4. Tehno oz. Industrijski parket

Sestavljen je iz majhnih lamel (14x14 ali 15x15 mm), te lamele pa so med seboj povezane v sklope, in sicer 20 do 30 lamel. Primerni so tudi za bolj obremenjene prostore, saj so izdelani iz trdih tropskih vrst lesa. Zaradi ozkih deščic je dimenzijsko stabilen in odporen na obrabo.

5. Kant parket

Za kant parket so značilne masivne lamelne deščice, ki so postavljene pokončno. Primeren je za polaganje v bolj obremenjenih prostorih. Zaradi pokončno postavljenih deščic ga lahko velikokrat brusimo.

6. Gotovi parket

Gre za parket, ki je že tovarniško lakiran, v čemer je ena njegovih ključnih prednosti, saj so pogoji za lakiranje parketa v tovarni bistveno boljši kot na objektu (ni delčkov prahu, mehurčkov,…). V grobem delimo gotove parkete na dvoplastne ali klasične in troplastne ali panelne parkete. Pomembna razlika med enimi in drugimi je v tem, da dvoplastne parkete lahko polagamo na talno ogrevanje, med ko pri panelnih parketov to odsvetujemo, saj je 14 mm debeline prevelik izolator.

Kakovost dvoplastnega gotovega parketa določata natančnost in tehnologija izdelave posamezne deščice. V sam evropski vrh sodi italijanski proizvajalec gotovih parketov Margaritelli, ki je leta 1983 patentiral dvoplastni parket na križno vezani plošči in ga zaščitil pod imenom Listone Giordano (lamela Giordano). Parket je dobil ime po pokojnem profesorju Giordanu. Že od začetka 80-ih let prejšnjega stoletja ostaja Margaritelli vodilni, saj si niso nikoli dovolili zaspati na lovorikah. Žal pa imamo na tržišču pravo poplavo gotovih parketov slabše kakovosti, ki nemalokrat mečejo slabo luč na vse gotove parkete. Informacije o tem, na kaj je potrebno biti pozorne pri izbiri parketa, dobite na naši spletni strani ali v našem salonu.

Panelni parket je namenjen plavajočem polaganju, lahko pa ga tudi lepimo na tla po celotni podlagi. Zaradi manjše stabilnosti in večjega dimenzijskega raztezanja je izvedba diletacij skoraj obvezna. V kolikor panelnega parketa ne lepimo, se s tem prikrajšamo za možnost ponovnega brušenja parketa. Panelni parket je lahko na smrekovi podlagi, HDF podlagi ali na brezovi križno vezani plošči brez vreznin.