interier

eksterier

Polaganje parketa

Kaj je potrebno vedeti pred polaganjem gotovega parketa?

Gotovi parket se lahko polaga na različne podlage. Lahko se ga položi čez obstoječi parket, pri tem je potrebno stari parket malce obusiti. Polaga se ga lahko na suhomontažni estrih, betonsko cementni estrih ali anhidridni estrih. Pred polaganjem parketa na estrih je potrebno izmeriti vlažnost estriha, ki pri betonsko cementnem ne sme preceči 2%, pri anhidridnem pa 0,3% vlažnosti.

Estrih mora biti izoliran v skladu s predpisi. Parketu Listone Giordano je z dvojnim pakiranjem (karton in celofan) zagotovljena primerna stopnja vlažnosti tj. 8-11%.

Površina mora biti ravna, ustrezne trdote, brez razpok, ne preveč groba ter očiščena. Klimatski pogoji v prostoru morajo biti primerni, prostor ne sme biti izpostavljen prepihu, minimalna temperatura ozračja mora biti 15°C.

Vsa ostala dela morajo biti zaključena. V prostoru, kjer se izvajajo parketarska dela, ne sme biti drugih izvajalcev. Pred polganjem parketa na talno gretje je potrebno izvesti protokol talnega ogrevanja – pregrevanje estriha v dveh ciklih.

Pred polaganjem svetujemo, da se estrih obrusi, saj se s tem odstrani krušljivi del estriha. Ponavadi se na površini estriha nabere cementno mleko, ki ga je potrebno odstraniti. Po brušenju estriha se estrih premaže s poliuretanskim premazom, ki estrih še bolj poveže in omogoči najboljši možni oprijem parketa in podlage. Parket se nato lepi z dvokomponentnim epoksi poliuretanskim lepilom Mapei Ultrabond P13 . Še boljša so enokomponentna poliuretanska lepila.


Po zaključku polaganja se po površini ne hodi ali jo kakorkoli obremenjuje vsaj 24 ur – reakcijski čas lepila.

Po polaganju parketa se v prostoru ne izvaja nobenih del, ki bi lahko poškodovala parket ali povzročila madeže.

Prostor mora izpolnjevati naslednje pogoje:
• temperatura prostora: 15°C - 25°C
• relativna zračna vlažnost: 40 % - 60 %

Zaključne letve se montirajo po montaži vrat in po vnosu pohištva.