interier

eksterier

Talno gretje

Navodila za polaganje parketa na talno gretje.

Estrih mora biti položen po proizvajalčevih navodilih in standardih. Površina mora biti ravna, gladka in trdna, estrih pa kompakten in suh. Cevi z ogrevalno vodo morajo biti položene vsaj 3 cm pod površino estriha, da je razporeditev toplote enakomerna. Če niso nameščene dovolj globoko, lahko pri polaganju lesenega poda znatno pospešijo nastajanje rež v parketu.

Največja dovoljena vlažnost za polaganje talne obloge je manj kot 1,7 - 2% za cementni in največ 0,2 - 0,5% za anhidritni estrih.

Po predpisanem času mirovanja estriha je potreben poskusni zagon ogrevalnega sistema, ki ga opravimo na naslednji način:.
Estrih ogrevamo s postopnim, dnevnim zviševanjem temperature približno 2°C na dan, dokler ogrevalna tekočina – voda - ne doseže temperature 35-40°C. Temperaturo zvišujemo postopoma, dokler ne dosežemo temperature pri kateri se bodo pozneje ogrevali prostori. Estrih ogrevamo pri najvišji temperaturi vsaj dva tedna (ogrevalna voda ima temperaturo približno 35°C) Postopno, po 5° C na dan, zmanjšujemo temperaturo ogrevanja. Talno ogrevanje naj bo izklopljeno približno 10 dni. Ponovimo postopni zagon talnega gretja s postopnim zviševanjem temperature. Talno gretje naj bo vklopljeno nekaj dni. Ponovimo postopni izkop sistema talnega ogrevanja. Parket lahko polagamo nekaj dni po izklopu talnega gretja, ko je  površinska temperatura med 15 in 18°C

Pred polaganjem talne obloge se priporoča uporaba veznega premaza, ki povečuje sprijemnost uporabljenega lepila. Vsi premazi in lepila morajo biti primerni za polaganje na ogrevane estrihe. Lepila za polaganje na ogrevane estrihe so zelo elastična.

Pred polaganjem moramo preveriti vlažnost parketa. Dovoljena vrednost lesne vlažnosti pred polaganjem je 9 ± 2%, od tega naj bi približno 80% lesa vsebovalo srednjo vrednost.

 
VZDRŽEVANJE PO POLAGANJU TALNE OBLOGE

 

Da se izognemo nastajanju rež v parketu, je bolje, da ga ne pokrivamo s tepihi in drugimi materiali, ki delujejo kot toplotni izolatorji. Pomembno je tudi, da vzdržujemo primerno, to je 50 do 60% zračno vlažnost, ter tako omogočamo parketu, da uravnava svojo vlažnost in ostane stabilen. V primeru, da je relativna vlažnost zraka neustrezna, priporočamo uporabo vlažilca prostora Les namreč ostane stabilen pri 9 do 11 odstotni vlažnosti in 55 do 60 odstotni relativni vlažnosti zraka.

 

Temperatura na površini ogrevanega estriha je zaradi medicinsko-fizioloških razlogov omejena in ne sme presegati od 26 do 28°C v bivalnih prostorih (dnevna soba, kuhinja, pisarna,…).